Results 1 to 15 of 15

Thread: I'm a little confused... LE14H choice in 250ti

  1. #1
    Member Primus's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Norway
    Posts
    56

    I'm a little confused... LE14H choice in 250ti

    I have tried to get some answers, but haven't gotten some. The thing is that I saw the threads considering the change of LE14H-1 into the more robust LE14H-3 woofer in 250ti-s. Everyone here in the forum knows the advanteges of changing the woofers, so I won't get into it here.... But am I the only one, who changed them!!?? Everyone here in the forum were so excited, telling GT: says do it and so on, It seemed like everyone changed the woofers in their 250 systems, so I thought this is my chance to get rid off cracked wooferfoam for ever!! I changed the woofers and am amazed over the killer Kappa bass, that has arrived in my living room!! I'm having trouble with closing the door, when playing at a substantial level.... But!! What has happened with the midrange and the tweeter!!?? They are screaming!! They're getting a very high signal, it feels like the whole system are on stereoids. What can I do? I like the overwhelming killer bass, when I invite kollegues to a demo, but the signature ti-sound is gone.... Thank god I still have the LE14H-1 woofers!! Should I be patient? Will the signature sound come back, after some weeks of playing? There must be someone her, in the forum, who changed the woofers like me. The threads back in 2007, were saying so, but now I'm not so sure! Even playing the King : Elvis - the midrange makes him sound like a crow..... Help, needed!! Primus

  2. #2
    Member Primus's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Norway
    Posts
    56

    Le14h-3.

    Name:  image.jpg
Views: 499
Size:  68.0 KB

  3. #3
    Senior Member grumpy's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    SoCal
    Posts
    5,338
    Hi Primus.

    Are you certain nothing else was changed? (i.e., the 108H units are still producing sound)

    I'm trying to imagine what might cause what you've described. A slight change in driver sensitivity
    (lower) might alter the spectral balance. This unit has attenuators for most of the drivers?
    (buss bars or switches)... have you also tried them? (sorry if I've not kept up with your
    history with these).

  4. #4
    Senior Member JuniorJBL's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Denver
    Posts
    1,702
    the 14-3 has a different polarity from the older 14-1's. That might explain the difference you are hearing.
    Always fun learning more.......

  5. #5
    Member Primus's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Norway
    Posts
    56
    Thanxs! JBL fellowers! All the drivers make sound, seems to get a higher signal. The amplifiers are not as warm, as they used to be, has the db level changed? I have the limited edition, so I only have the switches.....

    Primus.

  6. #6
    Senior Member spkrman57's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Columbus, Ohio
    Posts
    1,980

    +1

    Quote Originally Posted by JuniorJBL View Post
    the 14-3 has a different polarity from the older 14-1's. That might explain the difference you are hearing.
    Sounds like a polarity issue if bosomy bass and screechy midst and highs!

    Ron
    JBL Pro for home use!

  7. #7
    Senior Member grumpy's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    SoCal
    Posts
    5,338
    Sounds like a polarity issue if bosomy bass and screechy midst and highs!
    I'm suddenly channeling Kevin Nealon again... (video reviews)

  8. #8
    Senior Member DavidF's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    San Jose CA
    Posts
    918
    Quote Originally Posted by JuniorJBL View Post
    the 14-3 has a different polarity from the older 14-1's. That might explain the difference you are hearing.
    Sure? I am thinking the polarity was the same on my -1 and -3 but I am unable to confirm.
    David F
    San Jose

  9. #9
    Member Primus's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Norway
    Posts
    56
    Polarity issue... Is that something, that will be constant? Or may it "level out?" The last hours, I have played, the midrange and the tweeter sounds more "normal" now, but still is a bit high.... But the bass!! Wow!! Killer Kappa bass!! I recently got the new 108h midrange from Harman, but I haven't dared to change them. Will there be a positive effect in changing them? Better? Worse? I wonder if I'll get them out.... The speakers are from 1990. When I changed the LE14H-1, nearly 2 months ago, I really fought, to get them out!! It felt like they were glued .

  10. #10
    Member Primus's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Norway
    Posts
    56
    Name:  image.jpg
Views: 336
Size:  140.6 KB

  11. #11
    Senior Member Odd's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Oslo, Norway
    Posts
    635
    Polarity issue, means you need to change the cables going to the woofer.
    LE14H-3 is a positive transducer.

    Picture 2 shows not a 108H
    43XX (2235-2123-2450-2405-CC 3155)5235-4412-4406-4401-L250-18Ti-L40-S109 Aquarius lV-C38 (030) 305P MkII

  12. #12
    Member Primus's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Norway
    Posts
    56
    Ups! You're right!! The picture shows 104H. Ok. So I have to change the original monster cables, what kind of cables would you recommend? I must take care then, not damaging the filter...

  13. #13
    Senior Member Odd's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Oslo, Norway
    Posts
    635
    Quote Originally Posted by Primus View Post
    Ups! You're right!! The picture shows 104H. Ok. So I have to change the original monster cables, what kind of cables would you recommend? I must take care then, not damaging the filter...

    No, you swapped the cables that go to LE14H-3
    Where ORN are now set ORN / BLK and vice versa
    43XX (2235-2123-2450-2405-CC 3155)5235-4412-4406-4401-L250-18Ti-L40-S109 Aquarius lV-C38 (030) 305P MkII

  14. #14
    Member Primus's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Norway
    Posts
    56
    Ok! Now I see! Thanx, Odd!!👍😎

  15. #15
    Member Primus's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Norway
    Posts
    56
    Back from vacation! Swapped cables! It worked!! Odd: you're a genious!!👍😎

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 250Ti LE14H-1 Replaced by LE14H-3
    By varice in forum Lansing Product General Information
    Replies: 54
    Last Post: 05-30-2017, 05:00 PM
  2. JBL L220 and JBL LE14A/LE14H/LE14H-1 Variations
    By dinoboom in forum Lansing Product Technical Help
    Replies: 40
    Last Post: 04-30-2015, 01:52 AM
  3. Refoam advice for LE14H-1 on 250TI Jubilee
    By jblfreeek in forum Lansing Product Technical Help
    Replies: 2
    Last Post: 12-26-2011, 11:31 PM
  4. Amp choice, now I'm confused...
    By scorpio in forum Lansing Product DIY Forum
    Replies: 4
    Last Post: 10-22-2009, 08:24 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •