Results 1 to 8 of 8

Thread: Crown XH = Extended Head Room!!! These Amps Were Made Special for Showco

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    3,514

    Crown XH = Extended Head Room!!! These Amps Were Made Special for Showco

    This agrees with the removal of the gain pots as Scott Fitlin indicated:

    From Scott:

    "What you got is a PSA-2. They kick, and sound clean on subs. Durable amp. As for the gain trims on the balanced input card being removed, seems like that might have been an aftermarket mod, some companies took them out, and replaced them with a fixed resistor. Ive seen Showco modded amps this way. I prefer having the gain pot, and being able to do whatever I need to."

    Came across this on the 'net:

    "I have a pro sound background from 20 years ago. I toured with Showco from '82 to '87 (the Who, the Kinks, Bowie, Motley Crue, Kiss, Missing Persons, Prince, 200 shows with ZZ Top, Bon Jovi, etc.), so I consider myself an amp snob, but I keep that a secret (don't tell, okay). During my time there, I watched the last of Showco's Crown DC-300A's get phased out for the stunning Crown PSA-2's. As I was leaving, the Crown Microtech and Macrotech amps were arriving.

    Just for fun, surf over to ebay and check out some completed auctions for "Crown DC-300A." Hmmm, why are these 30-year-old dinosaur amps selling today for $150 to over $300? Because they rock(!), and no pesky cooling fans either. I never saw it, but I've heard stories that Crown would demo these amps by driving them with a 60 hz sine wave tone and connect the ouputs to a washing machine, using it to wash a load of laundry. (I'm told it would swing 68 volts!) Once the wash was done, they would reconnect the amp to an audio system and play some music. Stable beyond belief. Stereo 155 watts into 8 ohms, 250 into 4, or bridge mono 600 watts into 8. I still have mine that I bought from Showco when they were pulled out of service. At 45 pounds, they're built like tanks. They're still serviceable today. I had about $200 of work done on mine about five years ago (caps and output devices), and it's just perfect today. Beautiful low end for days. I know that I can't be the only one lurking on this forum/board with a DC-300A, so I hope someone else can chime in with any comment comparing it to one of the modern XLS amps or the QSC line.

    The PSA-2: the self-analyzing amp. 265 watts into 8 ohms stereo, 450 into 4, or 900 bridge mono into 8 ohms. These things were simply awesome, beautiful, bulletproof, heavier than anything, and we loved 'em. Stable, stable, stable. They're not as common as the DC-300A's over on the 'bay, but when you see one you'll be surprised at the prices they fetch. There's one on a fixed price classified ad site right now for $795, which may be ambitious, but I've seen them fetch $600 in the last year. Cooling fans. Front panels that you'll either love or hate the looks. I love the way they look, but they're like loyal old friends.

    Both the the DC-300A's and the PSA-2's were 4-space (7 inches of rack space) amps. The Microtech amps changed that with their 2-space chassis, but my goodness those things were deep! Power? Stereo 250/8, 350/4, and 1,000 bridge mono into 4 ohms! And this was back in 1984! When they arrived, Showco used the PSA-2's for the subs and lows with the Microtech's for everything else. I think there were three PSA-2's and two Microtech's in each amp rack. Who wants to go load the truck?! Heh, heh, heh!

    When I joined the Bowie (Serious Moonlight) tour as it arrived in North America in July '83 after the European leg, Showco wanted to try some Carver amps. As far as I knew, nobody told Crown, but after a day or two there were Crown reps swarming all over the place asking all of us Showco guys if we were happy with their amps (okay, it was maybe a couple of guys from Crown, but it was obvious they wanted to protect their interests). The Carvers weren't exactly what Showco needed (amps that would work without fail night in and night out for months on end), so it wasn't long before Showco was once again 100% Crown. We were always told that Showco actually owned more Crown amplifiers than Crown owned, which was a little surprising at first until you stopped to think that Crown was in the business of selling them, not owning them.

    When Showco realized that our AC distribution systems (208 volt 3-phase "y") used such long cable runs that we often saw only 110 volts or less at the amp racks, Crown devised a modification for the PSA-2 that would produce rated power at 100 volts. If you ever see a "PSA-2XH," snatch it up. The "XH" designation is for "Extended Headroom," and is one of these specially-modified amps. Sweet, sweet, sweet!

    The Microtech amps were problematic when they first arrived, although right now I can't recall the specifics. In fact, I can't recall if I saw the Macrotech's before I left Showco at the end of 1987 (let me know if you want a refund for what I said above ;^).) Since that time, Crown has perfected the design, and the Microtech and Macrotech amps are as good as any you'll find. Again, check the 'bay for some completed auctions, where you'll find beat up examples selling at a premium. Again, ask "Why?" Because they rock, and their rep' is known all over! I think someone mentioned earlier in this thread that it's just not possible for Crown to legitimately rate their new I-tech amp at 8,000 watts in a 2-space chassis and 28 pounds. I can tell you that Crown has always rated their products very conservatively."

  2. #2
    Senior Member jbl4ever's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    McHenry IL
    Posts
    341

    The 3 versions?

    I have 16 of these in various versions 2- SA2 6-PSA2's and 8-PSA2XH's
    Yes there is more output from the PSA2XH's Some of my XH's on the tag
    on the back say 3600watts and 30 amp. All where Showco mods. from
    Crown



  3. #3
    RIP 2010 scott fitlin's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Brooklyn NY
    Posts
    4,657
    Hey, JBL, if you ever want to sell a couple of them, let me know!

    I would think you probably dont, seeing the immaculate condition and racking, but.......Just in case you ever do, I be right there!

    scottyj

  4. #4
    Senior Member louped garouv's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    formerly "the city where imagination takes precedence over fact"
    Posts
    2,169
    woo hoo.....

    finally won an auction for a PSA-2XH

    It will need some work when I get it though....

    and get this, the seller is going to be driving right by my house in a few weeks, so I don't have to pay for shipping!

    (I am helping to defray his gas costs a little bit, I made an offer and he told me how much)

    still less than the shipping would have been.......




    can't wait!

  5. #5
    Senior Member jim campbell's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Winnipeg ,Siberia
    Posts
    1,167
    that picture is better than viagra

  6. #6
    Senior Member jim campbell's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Winnipeg ,Siberia
    Posts
    1,167
    Quote Originally Posted by toddalin View Post

    When Showco realized that our AC distribution systems (208 volt 3-phase "y") used such long cable runs that we often saw only 110 volts or less at the amp racks, Crown devised a modification for the PSA-2 that would produce rated power at 100 volts. If you ever see a "PSA-2XH," snatch it up. The "XH" designation is for "Extended Headroom," and is one of these specially-modified amps. Sweet, sweet, sweet!"
    how long a run would that be.i trust you were using 4/0.i use gen sets for lighting and there is voltage drop off when the big hmi's are working.i have used number 2 five wire (seaway up here) for runs of a thousand feet and even fifteen hundred.cranking the plant up to 235 worked as long as there were no tungsten in ther line closer to the plant.how big of a draw and how big was the plant?

  7. #7
    Senior Member louped garouv's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    formerly "the city where imagination takes precedence over fact"
    Posts
    2,169
    Quote Originally Posted by toddalin View Post
    ...
    Came across this on the 'net:...
    Quote Originally Posted by jim campbell View Post
    how long a run would that be....

    I don't think he knows....

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    3,514
    Quote Originally Posted by louped garouv View Post
    I don't think he knows....
    Nope! Not a clue!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. crown pro amps?
    By oldschool in forum Professional Amps
    Replies: 17
    Last Post: 03-18-2006, 12:02 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •